Be Confident & Feel it

Wednesday, September 22, 2010

salah si tudung labuh....


terlebih dahulu, maaf kerana isu ini terlalu negatif untuk dibicarakan..
sampaikanlah kebenaran walaupun pahit untuk diterima.
open minded is needed~

Pernahkah kawan-kawan merasai kepedihan pandangan slack orang lain terhadap kita?
bila terserempak di tengah jalan, nah..maka mulalah melihat kita atas bawah..
mungkin dia tak sedar yang kita sedang terasa hati..
well,
terkadang hidup tak sesempurna orang lain lalu tatkala TERbuat apa yang tidak berkenan di hati mereka yang prejudis,
pandangan tajam ditusuk lalu sangat sakitlah hati, menyucuk hingga ke tulang sulbi.
"SALAH tu!!! tak patut buat begitu!! tak elok lah!!! Eeee...dia ni tak tahu ke"
<--- jelingan mata itu seakan-akan bersuara~
aduhai kamu....
diri ini merasa hairan, tergaru-garu dagu berjerawat ini..
kaget melihat sek-sek bertudung labuh menjeling sinis mereka yang tidak sempurna menutup aurat dengan pandangan yang sangat menyakitkan hati.
mata itu ibarat printer 3-in-1.
scan penampilan orang lain,naik turun naik turun kesan kelemahan orang lain.
print out reaksi muka.dakwat hitam putih tanpa toleransi.
assalamualaikum...haluuu haluu..
mereka itu tak semestinya kekal dengan keadaan tak menutup aurat itu
cumanya masih belum sampai lagi masanya.
jiwa mereka lebih bersih dari kita yang terlalu prejudis..
sebenarnya hidayah ALLAH sedang menanti mereka.
mungkin mereka terlupa mendoakan kebaikan untuk sempurna beragama?
mereka terleka dengan godaan dunia lalu terhijab jalan menuju cahaya...
semua kita fitrah sejak dari lahir lagi adalah suci, cumanya sepanjang kita lalu di landasan kehidupan, ada sahaja hentian yang memalitkan cat dosa dan bauan najis maksiat..
peluntur cat dosa dan sabun pewangi taubat belum lagi dibeli dengan matawang DOA..
believe me, bila saja kita teringat untuk berdoa, nescaya ALLAH akan makbulkannya..
logiknya, what's the point of requesting something to The Most Knowing..
He knows everything, hanya kita sahaja belum mendoakan... hurm...

By the way, berbalik kepada isu di atas,
puan...
kenapa harus menundukkan maruah orang lain?
yes, anda mungkin berniat suci dan mulus untuk menegur yang batil tetapi..
cara anda jauh salah dari teladan Baginda Rasulullah...
tegur direct secara berhikmah lebih BAIK dan BERKUALITI daripada pandangan sinis Puan itu.100% dijamin berkesan mengubah pahit menjadi manis.
erm, nak tanya sikit,
yakinkah puan bahawa iman puan yang dianggap tinggi melangit itu mampu bertahan di puncak sampai..... "bila Izrail datang memanggil"??
jika puan yakin,with pleasure,
sila tunjukkan dalil bahawa Iman kalian takkan pernah susut..
Uush...bukan senang untuk menjaga iman kita kerana iman itu ibarat membalikan tangan.

Teringat akan seorang teman pernah meluahkan rasa..
"namy, is it diorang yang pakai tudung labuh ni suka menilai orang secara luaran?
is it yang tak tudung labuh ni tak boleh dipercayai untuk pegang jawatan society?"
persoalan itu menambah lepuh di jiwa kerna diriku dulu malahan sekarang pun terkena tempias air bisanya.
Terimbau jua insiden,
pernah seorang yang ramai sedia pra-anggap dirinya sempurna segala sisi,
baik penampilannya,masyi hafalannya,berkualiti latar belakangnya
namun akhlaknya jauh lebih rendah dari yang jahil lagi tentang agama.
Alamak.. semua dah wangi tapi satu bahagian sedang membusuk...
Rugi aiii rugi...
Senyum pun tak pernah dilemparkan pada yang tak sempurna pakaiannya..
Mencebik je... Muncung mulut tak payah katalah...
ish ish ish...
Jatuh graf teladan anda..
bukan main kata nak sebarkan Islam,
kalo akhlak pun lompang sana sini, macam mana nak bentuk orang lain?
Bukankah Nabi diturunkan untuk menyempurnakan akhlak manusia?
Setinggi-tinggi martabat Baginda pun masih sangat concern tentang akhlak..
Apatah lagi kita yang hanya hingusan di tangga keimanan..
siapa kita untuk menilai kebaikan orang HANYA secara luaran?
aneh oh aneh.
manusia terlalu suka meniru katak,
terlompat-lompat mengata buruknya orang lain,
terloncat-loncat menyimpulkan standard seseorang..

p/s: teguran ini berupa bandul.
melantun kepada yang sakit terasa,
terlantun balik lebamnya kepada yang menulis ini..

"sampaikan dariku walaupun satu ayat"

2 comments:

  1. salam ya ukhti....
    terima kasih atas perkongsian...~:)
    boleh kah jika saya ingin mngambil sidikit ilmu d sini...dgn kata lain, ingin copy paste yang mane berkenan...~:)

    ReplyDelete