Be Confident & Feel it

Friday, May 20, 2011

Kena luluih....

Assalamualaikum wbt.

Wadduh…sudah lama tidak mengupdate, sedangkan online setiap hari.Broadband peneman setia. Alasan oh alasan! Satu batu masalah…Saya jadi buntu tatkala melihat skrin putih yang memerlukan taipan tulisan hitam bergaris merah hijau dalam perisian words. Baru saja menaip dua tiga ayat, di backspace semula. Namun, atas desakan naluri da’wah, yakni menyeru atau mengajak kawan-kawan tentang Islam dan

kehidupan, saya gagahkan jua meluncurkan jari ke kiri dan ke kanan meluahkan untaian kalam. Robbi Yassir wala Tua'ssir.. (^_^)

Sejak hampir sebulan lebih menghabiskan waktu cuti di rumah, saban hari saya jadi khuatir dengan aktiviti seharian, takut-takut hanya memperabihkan beraih di rumah atau menambah tisu-tisu lemak di pipi dan perut sahaja. Hafalan sudah semakin menjauh dari lubuk hati, ish, tak boleh jadi ni. Setiap hari nak tak nak mesti separuh muka dalam kepala.insyaALLAH..Kita hanya mampu merancang, buat tetap kena buat, hasilnya ALLAH sahaja yang menentukan. Yosh!

Bercakap soal kehendak dan takdir,

ALLAH telah mentakdirkan kehadiran insan cilik ini dalam rumah 18 lorong pipit 3.. sangat memerlukan perhatian penuh dari seorang yang boleh dianggap sebagai pengganti ibundanya. Saya seperti dilantik menjadi ibu kedua untuknya, "mak ekspress".. (mak su comey)<-- panggilan pia

bila mood baik.

Dulu punyalah beria-ria sangat mahu emak saya mengandungkan adik perempuan, biasalah, anak bongsu lumrahnya sunyi, abang-abang takmo geng saya, kakak dok asrama,teringin nak main masak sama-sama, pakai baju boria sama2 time raya.. well... ALLAH Maha Mengetahui, Dia bagi cara lain,dikurniakan minah kecil ini menemani saya dan emak di rumah, penyeri suasana walaupun saban hari memang bergegar isi rumah jika sorang menangis berlagu mendayu rock kapak pastu sorang lagi cengey macam singa sarkis aka saya. Hihi.Ibarat menyelak lembaran baru sebuah buku, itulah pengalaman saya dalam menguruskan si kecil aka si kenit.Ada sahaja pengalaman

baru, ada saja yang tak kena, penin kepala nak disiplinkan si kenit ni.

disuruh mandi, main semboq ayaq,

diminta kemaskan rumah, disepahkannya lagi..

disuruh makan nasi, jenuh kena ligan satu rumah..

diberi kertas dan pensel, dinding rumah penuh graffiti amatur.. pengaruh artzooka kat nicklodeon lah ni..ish ish...

Addoi…pening kepala sampai berdenyut-denyut menahan amarah.. Serius,saya respect malah tabik spring pada cikgu-cikgu tadika yang boleh kawal berpuluh-puluh budak dalam satu2 masa. hurm...pia oh pia...Siapa tak sayu dengan mata bundar itu. Dia hanya sedetik lebih merasai dakapan perhatian seorang ibu. By the way,baru saya tahu, saya ini seorang yang cengey. Hihi. ALLAH tunjukkan melalui cara ini. (gaya unit disiplin..hihi)

Toyyib...

Sedikit perkongsian, tobat lahum ampa sume dok dengaq clichรฉ “Ujian ni tanda ALLAH sayang kita” tapi benarkah kita faham 120% tentang frasa pujukan itu?

Jika ditanya saya sebelum ini, saya mengaku terus-terang saya tidak faham barang 0.2% sekalipun kerna saya sekadar menelan “ubat hati” itu lalu entah ke mana system akal saya menghadam. Pastu, kembali *blur mode* dan *silence crying mode* (@_@).. dok tepi dinding, nangeh sorang-sorang main sambung jari telunjuk..ish ish

Namun, Alhamdulillah, hasil kuliah yang saya ikuti dari seorang Ustaz di masjid Akaq Peluru, Aloq Setaq iaitu Al-Fadhil Ustaz Yusoff Awang, saya diberi kelapangan untuk menghayati mesej-mesej yang beliau sampaikan.banyaaakk... tapi hari ini satu ja nak kongsi...yang ni paling ingat sebab terkena pada bulu hidung sendiri..

Berkenaan "Tokwan Ujian" ini, Ustaz melakukan analogi mudah dan praktikal, beliau cerita lebih kurang begini: (loghat kedah piaw)

...“Tuan-puan toksah pikiaq jauh pasaipa ALLAH bagi ujian pada kita, tuan-puan tengok contoh terdekat ni saja cukup, La ni (sekarang ni) anak-anak kita dok belajaq,setiap kali tu depa mesti buat exam, pada exam tulah yang tentukan tahap kefahaman depa, kalo ghajin dapat cemerlang, maka depa luluih dan dipandang tinggi orang luaq,masa depan pun ceghah dan macam tu juga sebaliknya. Jadi kita tengok lagu ni, macam tu jugaklah ujian ALLAH pada kita, makin ALLAH sayang makin tinggi tahap kita kena uji, kita ni kuat ka atau tak kuat, cepat putuih asa ka dak.Oleh itu,kita kena luluih dalam ujian ini maka disitulah letaknya tahap kita, kalau kita redha, ALLAH bertambah sayang, kalau kita jadi menyebai tak puaih hati, ALLAH tambahkan lagi ujian supaya kita sedaq dan kembali padaNYA”..

MasyaALLAH…tuddia...baiknya ALLAH..

Oooooooooemjay…melopong saya sambil mengangguk-angguk.Sejak umuq 22 tahun ni, baru sekarang saya faham..ish ish… selama ni setiap kali frust saja tentang sesuatu saya jadi hilang semangat, terasa macam tidak dilayan baik oleh ALLAH sedangkan ALLAH sayang sangat-sangat pada hamba kerdil ini..adeyh…Maafkan diriku wahai ALLAH.. (T_T)..

p/s: seronok tengok makcik-pakcik datang dengaq kuliah, tekun sungguh depa catit, gagahkan juga pulas stereng kreta nak tuntut ilmu punya pasai..tapi slack sikit sebab generasi muda 2 3 kerat sahaja.. hurm... kena pikiaq ni...strategi tarik orang muda terletak pada bahu kita semua =)

Okay setakat itu saja untuk kali ini.

Semoga kalian sentiasa lulus dalam ujian hidup ye.

Pai pai.Wassalam. =)