Be Confident & Feel it

Thursday, March 14, 2013

Tentang Si Dia


Tentang dia.

aku bicara tentang dia..
mahu tahu siapa?




---------------------------------------------------------------------------------

dia yang bernama FYP..
Bukan Farhan Yeop Poyyo, mahupun Farid yang Pandai..

ianya adalah Final Year Project,
subjek akhir tahun yang digeruni oleh ramai junior.. termasuklah senior ini..
"akak, Fyp ni payah tak?"
kalau jawapan di awal sem :
"oh, senang je kot, kalo suka buat lab, amik yang lab-based,
kalo suka jumpa orang, jenis yang tebai 5 inci kulit mukanya, silakan aja amik yang survey,
kalo suka menelaah journal sampai beratus-ratus atau satu library,
silakan pula amik book review"

kalau jawapan di tengah sem :
"akak sarankan janganlah amik lab-based kalau awak tak minat.. payah sungguh nak buat eksperimen ni tambah2 dengan cell culture..tidur di lab la jawabnya sebab kena jaga cell 24-7.."

_perasaan sekarang_


itu semua kalau..berkalau-kalau ni kan tak baik, betul tak?
 =)

maka..
aku ingin ubah,

Sekarang ini,
aku ingin berterima kasih  kepada subjek ini..

melalui FYP ini,
ALLAH sedang melatih
aku menjadi insan yang penyabar
(sabar tunggu barang nak sampai, sabar dengan kerenah orang)

komited (komited dengan study, komited sangat sampai kawan2 rapat rindu lama tak makan sekali),

 rajin (rajin bertanya, rajin membaca, rajin buat kiraan dadah sebab kena tegur dengan SV tak buat homework..oopss.),

berdedikasi (berdedikasi sampaikan setiap kali orang tanya, free tak? tak...ada fyp. kadang2 orang tanya terus, ada kat lab ke? hihi),

cakna dengan masa (cakna sangat sampai setiap pagi kalau boleh tak nak tidur lepas subuh,
1, sebab sunnah Rasulullah, 2 , time lepas subuh la ALLAH permudahkan banyak kerja boleh buat, lepas penat seharian kat lab masa malam tu rasa syukur sangat2 sebab ALLAH masih sudi bagi peluang untuk diberi nikmat rehat dan tidur,

hargai orang sekeliling (semua orang terasa berharga sebab susah payah suka duka ditempuhi bersama.. hari ni aku teriak, diorang bagi kata semangat, esok dia teriak, aku pun akan buat benda yang sama)

 dan segala macam kebaikan yang disertai ujian.

kena repeat sebab contaminated..
kena repeat sebab tak cukup syarat..

stress uuuiiiitt... nampak koridor bangunan kulliyah ni pun rasa macam nak lari-lari satu bangunan sebab stress... (cara nak hilang stress..)
tapi..
kata-kata motivasi dari ibuku..
ah... satu kelegaan.. terbit air mata jernih kerana ALLAH menciptakan jiwa seorang ibu itu yang sangat memahami hati kecil anaknya..

"hang dok kena repeat eksperimen tu sebab ALLAH nak bagi hang belajaq bagi cekap, nanti keja tak buat silap dah, tanggungjawab lagi besaq, nanti takda sapa nak habaq kata ni salah ni betui, kena berdikari time tu"

Mak..
sarangheyoo  
(^_^)


okeylah encik atau cik FYP...
Saya tujukan blog ini untuk anda..
please be nice to me again =)

insyaALLAH, kita habiskan dalam bulan ni jugak ye..
Fighting!!

for ISLAM and the ummah ~


~ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI.. .~





1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete